Mednarodni mladinski turnir Memorial Marjana Rožanca


Leta 1969 smo na Slovanu prvič  organizirali mladinski nogometni turnir. Takrat se je imenoval po partizanu. Narodni heroj Miro Perc – Maks je bil namreč slovanovec, ki je leta 1945 umrl v sklepnih bojih z nemškim okupatorjem. Kasneje se je turnir preimenoval  v memorial. Mladi nogometaši tekmujejo v spomin na Marjana Rožanca, ki je bil dolga leta sekretar kluba, sicer pa uveljavljen pisatelj, zagrizen tenisač  in pogumen disident. Obe poimenovanji nista naključni. Kažeta na rdečo nit nogometne tradicije na Slovanu: smo nogometni klub  za svobodomiselne.

Nekoč so na turnirju sodelovale največje evropske mladinske  ekipe, od tujih na primer Ayax, Bayern, Nottingham Forrest ali Ferencvaros, od ekip iz bivše Jugoslavije pa Dinamo, Hajduk, Crvena zvezda, Partizan in Željezničar. Letos tako zvenečih imen ne bo. Gospodarska kriza v svetu in kriza v klubu sta opravila svoje. Za svet ne vemo, za klub pa lahko rečemo, da se stvari obračajo na bolje. Zato je naš cilj  jasen – z leti tekmovanju  vrniti  nekdanji ugled.

Sam namen  mladinskega nogometnega turnirja je ostal nespremenjen. Na eni strani gre za vzgojo mladih ljudi s pomočjo  nogometa. Nogomet spodbuja vztrajnost in ustvarjalnost, ki sta pomembna  v kasnejšem življenju. Kdor ne razume, kako pomemben je šport nasploh in nogomet posebej za življenje, ne  ve veliko ne o nogometu ne o življenju. 

Mladinski turnir pa ima še eno pomembno nalogo. Ni še  dolgo tega, kar smo imeli na tleh bivše skupne države balkansko vojno. Vojne trajajo nekaj let, sprava med sprtimi stranmi pa lahko tudi več desetletij. Turnir, na katerem bodo letos nastopila moštva iz Bosne, Hrvaške, Slovenije in Srbije je priložnost, da se mladi ljudje iz različnih držav naslednic  bivše Jugoslavije med seboj srečujejo in spoznavajo ter na ta način vzpostavljajo  nove prijateljske vezi.

Hvala vsem, ki so pomagali pri organizaciji turnirja. Hvala sponzorjem, ki verjamejo v Slovanove vrednote. Hvala navijačem, ki bodo dali prireditvi pomen. Predvsem pa hvala igralcem, ki bodo dali tekmovanju napete tekme.

 

 

                                                                   Predsednik organizacijskega odbora

                                                                                                                    Gregor TomcSponzorji