Zgodovina turnirja


MARJAN ROŽANC (21.11.1930 - 18.9.1990)

Slovenski pisatelj, dramatik, esejist in športni delavec. Kot športni delavec je najprej deloval amatersko v Nogometnem društvu Slovan, kasneje v DRK Slovan, od leta 1974 do leta 1981 pa je bil zaposlen kot sekretar Zveze športnih društev Slovan in direktor delovne skupnosti ZŠD Slovan: deloval je tudi v športnih združenjih nekdanje občine Ljubljana Moste -Polje, izjemen pa je njegov doprinos pri igradnji in vzdrževanju Parka Kodeljevo. Za svoje delo je v športu je prejel Pergamentno priznanje ZŠD Slovan in zlato Bloudkovo značko. Bil je nogometaš in ljubitelj tenisa (tudi ustanovni član TD Slovan). V njegov spomin se vsako leto športnikom in športnim delavcem podeljuje nagrada Marjana Rožanca kot najvišje športno priznanje Mestne občine Ljubljana za športne dosežke v tekočem letu in za delo v športu v daljšem časovnem obdobju.

Leta 1969 smo na Slovanu prvič  organizirali mladinski nogometni turnir. Takrat se je imenoval po partizanu. Narodni heroj Miro Perc – Maks je bil namreč slovanovec, ki je leta 1945 umrl v sklepnih bojih z nemškim okupatorjem. Kasneje se je turnir preimenoval  v memorial Marjana Rožanca, ki je bil dolga leta sekretar kluba, sicer pa uveljavljen pisatelj, zagrizen tenisač  in pogumen disident. Obe poimenovanji nista naključni. Kažeta na rdečo nit nogometne tradicije na Slovanu: smo nogometni klub  za svobodomiselne.

Na turnirju sodelovale največje evropske mladinske  ekipe, od tujih na primer Ayax, Bayern, Nottingham Forrest ali Ferencvaros, od ekip iz bivše Jugoslavije pa Dinamo, Hajduk, Crvena zvezda, Partizan in Željezničar.
Sam namen  mladinskega nogometnega turnirja je ostal nespremenjen. Na eni strani gre za vzgojo mladih ljudi s pomočjo  nogometa. Nogomet spodbuja vztrajnost in ustvarjalnost, ki sta pomembna  v kasnejšem življenju. Kdor ne razume, kako pomemben je šport nasploh in nogomet posebej za življenje, ne  ve veliko ne o nogometu ne o življenju.  

Sponzorji